Изложба в НБИВ, посветена на балетното изкуство

6.11.2018 г.

На 6 ноември във фоайе Изкуствотека беше открита документална изложба „Целият този балет“, посветена на първосъздателя на българския балет Анастас Петров (1899–1978) и началото на професионалното балетно изкуство в Пловдивската опера.
Организатори на проявата са Народната библиотека в Пловдив, Държавна опера – Пловдив и Регионален исторически музей – Добрич.
При откриването прозвуча музикален фрагмент в изпълнение на Евгения Ралчева, солистка на Пловдивската опера в съпровод на пиано от Зарина Гетоева.
Думи за изложбата споделиха г-н Димитър Минев, директор на Пловдивската народна библиотека, Нина Найденова, директор на Държавна опера – Пловдив, Андрей Андреев от Държавна опера – Пловдив, куратор на документалния сегмент от изложбата, Кремена Митева, гл. уредник на Къща-музей „Йордан Йовков“ – Добрич.
Изложбата проследява живота и творчеството на  създателя на  балетното изкуство в България – Анастас Петров. Във фотоси, автентични материали и документи е представено началото на професионалното балетно изкуство в операта на град Пловдив.
Анастас Петров е роден в град Добрич през 1899 г. Завършва  гимназия във Варна и през 1922 г. заминава за Берлин, където изучава класическия балет при Евгения Едуардова  и  пластичен танц при Макс Терпис – ярък представител на модернизма в Германия. През 1927 г. постъпва в Софийската народна опера, където до 1935 г. е единственият мъж-танцьор в трупата. Той е първият тълкувател в България на образите на Зигфрид от „Лебедово езеро“, на Франц от „Копелия“, на магьосника от „Франческа да Рамини“ и т.н. През 1937 г. Анастас Петров поставя на сцената на Софийската опера първия български балет „Змей и Яна“. През годините реализира над петнадесет спектакъла. Анастас Петров  ръководи и детска балетна школа, възпитаници на която са едни от най-изявените балетни артисти на България – Ел. Воронова, С. Арое, Л. Берон, Л. Колчакова и др. Носител е на много отличия и награди. През 1977 г. за принос към развитието на европейския балет Анастас Петров е удостоен с наградата „Готфрид фон Хердер“ на Виенския университет. През 80-те и 90-те години на миналия век сестрата на Анастас Петров, Пенка Дачева, дарява архива, вещи и др. на Регионалния исторически музей – Добрич, който любезно предостави изготвеното от него представяне на твореца. Брат на Анастас Петров е големият български художник Петър Дачев.
Повече от осемдесет документа разказват за началото на балета в Пловдивската опера в периода от 1953 г. до седемдесетте години на ХХ в. За първи път публично са представени афиши и плакати, програми, листовки, сценография, снимки. Заслужено място е отделено на главните действащи лица в това направление – Анна Воробьова, Богдан Ковачев, Румяна Лазарова, Константин Москов, Илия Омайски, Ели Иванова, Мария Стефанова и др.
Изложбата може да бъде посетена до края на месец ноември.

Снимки: Тодор Ненов, НБИВ
Експозиция: Лила Власакова, НБИВ
Афиш: Еница Коева, НБИВ