Тенденциите в модата от Античността до 19-ти век

19.9.2017 г.


 

Вторият ден от Празниците на Стария град 2017 мина изцяло под властта на модните тенденции от Античността до 19-ти век.

Изложба „Мода и домакинство" бе подредена в къща „Недкович". Събитието е съвместна инициатива на ОИ „Старинен Пловдив" и НБ „Иван Вазов", гр. Пловдив. Експозицията представя популярни статии от списание „Мода и домакинство", което е излизало от края на 19-ти век до 1906 г. в София. Известното за времето си издание запознава читателите с новите модни тенденции, полезни съвети за жената, майката, домакинята, както и новости в бита, пренесени от Европа.

DSC08622.JPG

Изложбата дава възможност да се разгледат непоказвани досега експонати от фондовете на ОИ „Старинен Пловдив" като порцелан, стъкло, текстил, дамски аксесоари, колекция интимно дамско бельо, бална рокля от тафта и други.

„Хората, живели през 19-ти век, са използвали само екологични тъкани. Тук можете да видите една прекрасна нощница от копринен кенар, дамски ризи от фин памук, защото интимното дамско бельо е трябвало да бъде от много фини материи.Не се е използвала никаква синтетика. Бонето, като аксесоар, е било за поддържане на една стилна визия на една добра прическа. Пловдивската кокона-българка, гъркиня или арменка, без значение от етноса, е била изключително елегантна. Тази елегантност и финес личат и в дома, в който са живели семействата и са отглеждали своите деца. В тези домове думите „естетика" и „функционалност" вървят ръка за ръка", обясни подробно уредникът на къща „Недкович" Антоанета Пердикацева.

DSC08651.JPG

Посетителите могат да разгледат и богато декорирани сервизи, закупени от Западна Европа.

От 19-ти век се върнахме още по-назад във времето, за да узнаем каква е била модата през Античността.

Дворът на Малката базилика се превърнa  в своеобразна сцена, на която дефилираха модели, облечени в дрехи, препращащи към V-VI век. Ревюто „Антична мода" представи специална колекция, която е изградена на база на мозайките в Малката базилика.Отделните фрагменти бяха умело вплетени в десените на облеклата и аксесоарите, които младите дизайнери показаха пред публиката.Авторите са студенти от четвърти и  пети курс, специалност „Дизайн на облеклото" в АМТИИ-Пловдив с ръководител доц. д-р Георги Трифонов. Младите творци-Мария Благоева и Жаклин Павлова споделиха, че с в тази колекция са вложили много желание и усърдие.

DSC08695.JPG

„За да изработим тези облекла ни вдъхнови магията на мозайките, начинът, по който те са направени преди толкова много години. Искахме от нещо антично да създадем нещо модерно, което да се носи от младите хора.Моделите са ръчно рисувани с текстилни бои и с апликации. Те са несиметрични и съвременни", каза Мария Благоева.

Освен „Антична мода", бяха представени още 6 колекции на различни дизайнери: „Сватбено нашествие" (Силвия Кузева, четвърти курс); „Стилна на плажа" (Силвия Кузева, четвърти курс); „Парче от парче" (дънкови облекла-Мария Благоева,четвърти курс); „Африка" (Жаклин Павлова, пети курс); „Метално черно"-Пламена Тонкева (трети курс) и „Градът" (Славена Минкова, трети курс).

DSC08724.JPG

Зрителите бяха впечатлени от ревюто, а деветте модела позираха гордо вътре в Малката Базилика със своите дизайнери, запечатвайки спомена на фона на античните мозайки.